Ogłoszenie

Zagadnienia dla klasy IV i V wstawione.
  • Index
  •  » Klasa V
  •  » Zagadnienia do sprawdzianu : Cechy żywego organizmu, Bakterie, Grzyby

#1 2011-10-15 22:26:43

administrator

Administrator

Zarejestrowany: 2011-07-02
Punktów :   

Zagadnienia do sprawdzianu : Cechy żywego organizmu, Bakterie, Grzyby

1.    Budowa komórki roślinnej, zwierzęcej i grzyba (rysunki  10,11,12 str. 31)
2.    Funkcje elementów komórki: jądra komórkowego, wodniczek (wakuoli), chloroplastów
              (ciałek zieleni),  cytoplazmy, mitochondriów, ściany komórkowe, błony komórkowej,.
3.    Porównaj komórkę rośliną ze zwierzęcą.
4.    Wymienić cechy istoty żywej.
5.    Wymienić części optyczne i mechaniczne mikroskopu. Wskazać je na rysunku.
6.    Jakie organizmy nazywamy samożywnymi?
7.    Jakie organizmy nazywamy cudzożywnymi?
8.    Fotosynteza.
9.    Środowiska w których występują bakterie.
10.    Na czym polega symbioza bakterii brodawkowych z roślinami motylkowymi (dokładnie)?
11.    Wyjaśnij pojęcia: symbioza, komórczak, pasożyt, symbiont, saprofit, reducent, komórka.
12.    W jaki sposób bakterie mogą przetrwać niekorzystne warunki? Str. 43
13.    Wymień sposoby zabezpieczania żywności przed bakteriami.
14.    Jakie znaczenie pozytywne maja bakteria?
15.    Jakie znaczenie negatywne mają bakterie?
16.    Gdzie w środowisku naturalnym możemy spotkać drożdże?
17.    Co to znaczy, że drożdże są organizmami jednokomórkowymi?
18.    W jaki sposób rozmnażają się drożdże?
19.    Gdzie znalazły zastosowanie drożdże?
20.    Budowa pleśniaka białego.
21.    Rozpoznawanie na rysunkach grzybów pleśniowych (pleśniaka, kropidlaka, pędzlaka)
22.    Co to jest aflatoksyna i gdzie się może znajdować?
23.    Czego do rozwoju i życia potrzebuje pleśniak biały?
24.    Budowa pieczarki.
25.    Funkcje poszczególnych elementów pieczarki.
26.    W jaki sposób mogą się rozmnażać  grzyby? (przez fragmentacje plechy i przez zarodniki)
27.    Na czym polega mikoryza?
28.    Jak odżywiają się grzyby? Podaj przykłady Strona 54 grzyby – organizmy cudzożywne - podział.
29.    Jak możemy uniknąć grzybicy?
30.    Jakie grzyby są wykorzystywane do produkcji penicyliny?
PODRĘCZNIK str. 26 - 55

LINK do przykładowych pytań:
http://www.uploader.pl/?d=4E99F4982

Jak pobrać plik?
1. Na dole strony klikamy POBIERZ
2. Następnie: ROZPOCZNIJ  ŚCIĄGANIE.
3. Ponownie klikamy na POBIERZ

Offline

 
  • Index
  •  » Klasa V
  •  » Zagadnienia do sprawdzianu : Cechy żywego organizmu, Bakterie, Grzyby

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
silnik 125 4t 139fmb mapa świata z podziałem na państwa www.mwsec1forum.pun.pl przeliczenie skali winsows xp brak menager zasobów